Dag 19 – Adventskalender

Je hebt me al vaker horen zeggen dat je op Instagram een band kunt opbouwen met je volgers. Ik ga er vanuit dat dit ook echt potentiële ideale klanten zijn. Want anders heb je niets aan die volgers, die gaan dan nooit iets van je kopen 😉 

Dat betekent dat je mag investeren in die band. Dat doe je niet door iemand in de DM af te schrikken wanneer ze je net zijn gaan volgen. Het lijkt bijna een strategie te zijn door direct het diepe in te gaan. De volger welkom heten kan heel tof zijn, wanneer het ook alleen dat is. Niet wanneer je die volger meteen vragen stelt. Voorbeelden die ik in de afgelopen weken zelf kreeg toen ik iemand ging volgen:

  1. Welkom op mijn account! Leuk dat je me volgt. Ik wens je een hele fijne dag. Ik antwoordde: Dank je wel! Jij ook een fijne dag. En verfrissend dat je met niet meteen vragen stelt. 
  2. 3 spraakberichtjes van 1 minuut over wie deze persoon is, wat ze doet en 5 vragen aan mij. Ik antwoordde niets.
  3. Een gestandaardiseerd bericht vergelijkbaar met nummer 2 en dan ook nog wat deze persoon gratis heeft en direct een aanbod erachteraan. Ze kreeg geen antwoord terug. Ik ontvolgde haar meteen.

Ik weet dat het allemaal goed bedoeld is. Het is met een oprechte intentie, daar wil ik graag in geloven. Ze proberen direct vanaf moment 1 in de volgersreis een band met mij te creëren. En toch mislukt dat compleet op deze manier. Ik wil gewoon rustig kennismaken. Het profiel sprak mij aan, want anders was ik haar nooit gaan volgen. Direct vragen stellen, de diepte ingaan, daar heb ik helemaal geen zin in. En velen met mij. Zo’n bericht als bij punt 2 en 3 voelt voor mij als seks zonder voorspel. Ik hou er niet van.

Wanneer je zo’n soort DM stuurt, is de kans heel groot dat je hiermee direct je nieuwe volgers afstoot. Je krijgt niet eens meer de tijd om een band op te bouwen, want ze zijn er al klaar mee. Uitzonderingen daargelaten.

De kunst is om je volger binnen de volgersreis goed te bedienen. Steeds een beetje meer geven, ze leren je kennen en bijna als vanzelf ontstaat die band. Daar mag je echt tijd en energie insteken. Moeite doen om goede content te maken vanuit jouw eigen strategie.

Nu niet bang zijn voor gesprekken in je DM hè 😉 Er kunnen hele mooie gesprekken ontstaan vanuit je Stories, vanuit een bericht die je hebt geplaatst, omdat iemand je tag of zelf een berichtje stuurt. Of omdat iemand gereageerd heeft op een poll en je oprecht iemand wil helpen met een vraag. 

Je DM inbox is goud waard. En daar mag je zelf ook actief in zijn. Niks mis mee om een gesprek te starten als iemand je al een tijdje volgt. Vaak reageert. Of je Stories standaard uitkijkt en nooit reageert. Je mag die handreiking absoluut doen en nooit met de intentie om te verkopen. En wanneer je wel wil verkopen aan die persoon, wees daar dan transparant over. 

Wanneer iemand stemt op de poll dat ze geen strategie heeft, dan zoek ik contact en vraag ik wat haar uitdaging daarmee is. Dan ontstaat er een gesprek en je weet nooit wat daaruit komt. 

Wanneer iemand stemt op de poll dat ze twijfelt of het Instamarketing Programma iets voor haar is, dan kan ik daar meteen het gesprek over aangaan. En ja dan zit je al meer richting verkopen, omdat het een gerichte vraag was van mij. En die persoon antwoord heel eerlijk dat ze twijfelt. Dan kan dat ook. Ik help haar ja of nee te zeggen, want twijfel is niet fijn.

Ik hou van die eerlijkheid. Zo berichtte een toffe ondernemer mij laatst dat ze via haar slimme systeempjes had gezien dat ik regelmatig doorklik naar haar aanbod. Ze stuurde mij toch maar even een berichtje. Stelde een vraag aan mij en er kwam een mooi gesprek uit. Ze was vanaf moment 1 volledig transparant waarom ze dit berichtje stuurde. Daar hou ik van

Ik weet dat veel ondernemers hier ook moeite mee hebben dat het toch gerichte sales is in een DM. Terwijl er dan al een bepaalde band is. Het verschil zit hem voor mij in hoe je op komt dagen. Deze ondernemer volg ik al heel lang. Ik vertelde eerlijk dat ik geïnspireerd was door haar manier van verkopen. Dat ik daarom op die wachtlijst stond, omdat je daar ook veel van kunt leren. Ze zei dat ze dit zelf ook regelmatig deed. Dat ze wel geloofde dat haar programma voor mij ook waardevol kon zijn. Ik gaf aan dat ik echt geen interesse had. We kletsten nog even leuk en daarna was het klaar. Niks niet overhalen of doorvragen. Zij was duidelijk en ik was ook duidelijk.

Zo kan het dus ook. Dit is een kwestie van weten wat je kunt zeggen én heel veel oefenen. Het belangrijkste dat je mag onthouden: wees transparant over je intenties, heb oprecht interesse in de ander en zorg dat je die ander ook echt wil helpen. 

Liefs Angela

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel op Linkdin
Deel op Pinterest

plaats een reactie

Scroll naar boven
Scroll naar top