Wie had ooit gedacht dat het motto van Pippi Langkous mijn motto zou worden. Haar bekende woorden: “Ik heb het nog nooit gedaan, dus ik denk dat ik het wel kan”, zijn mij op het lijf geschreven. Is dat altijd zo geweest? Zeker niet. Eerder het tegenovergestelde. Ik vond het enorm fijn in mijn comfortzone, maar dat bracht mij niet waar ik diep van binnen wilde zijn. Ik vroeg mezelf af wanneer dat omslagpunt is gekomen. Lang hoefde ik niet na te denken, want dat heeft alles met het moederschap te maken. Je zou denken dat je juist dan in die veilige cocon wil blijven. Niets is minder waar: hallo ambities. Alsof het moederschap nog niet druk genoeg is. Bij mij heeft het alles te maken met hetgeen dat mijn man en ik onze kinderen mee willen geven. Naast onvoorwaardelijke liefde vanaf onze kant, hen leren goed te zijn voor zichzelf en een ander, zijn dat ook zeker de woorden: gewoon doen!

Gewoon doen
Juist die woorden vertel ik mezelf ook. Als ik dat niet zou doen, was ik nu nog in loondienst. Ik had zoveel belemmerende vragen:
1. Hoe moet dat dan met mijn pensioen?
2. Wat als ik arbeidsongeschikt raak?
3. Wat als het niet lukt?
4. Wat als ik mijn collega’s ineens mis?
5. Wat als ik spijt krijg van mijn keuze?
6. Wat als ik niet genoeg opdrachten binnenhaal?

En zo kan ik nog wel even doorgaan. Ik maakte een hele bewuste keuze om ontslag te nemen en dat was de enige juiste keuze voor mij. Want… zoals een goede vriendin, tevens ook ondernemer, mij vertelde: “Angela, wat heb je te verliezen?” Het bleef een tijdje stil van mijn kant. Knap als je dat lukt trouwens, want vaak heb ik wel iets te zeggen. Vanaf dat moment ging het heel snel, al zou ik pas in juni mijn ontslag aankondigen. Ik wilde in de tussentijd een buffer opbouwen, maar dat is er nooit van gekomen. Wilde ik knallen met mijn bedrijven, dan moet ik uit dienst. Sinds 1 mei is dat officieel zo en ik voel mij als een vis in het water. Soms is het ook lastig. Je moet als ondernemer zoveel keuzes maken en veel investeren in jezelf en in je bedrijf. Dat brengt je pas echt verder, maar dat is soms eng. Handelen uit angst is nooit goed, tenzij er gegronde redenen zijn. Die had ik bijvoorbeeld ook niet voor het Moms in Business traject. Dat was een behoorlijke investering, maar die had ik er al snel uit en het traject loopt nog tot en met september. Door te investeren kun je ook groeien en dat hoeft niet altijd met geld, maar soms wel. Luisteren naar podcasts is bijvoorbeeld gratis en daar haal ik veel inspiratie uit.

Ik denk dat ik het wel kan
Vaak is het ook een sprong in het diepe, zoals met de socialmedia-contentsessies die ik organiseer. Ik had een idee, werkte het uit en lanceerde het. Mijn enige doel was dat ik uit de kosten wilde zijn. Maar dan verdien je helemaal niets? Klopt, maar dat hoefde voor mij op dat moment ook niet. Ik wilde gewoon doen en niet uit angst handelen. Als ik dat wel had gedaan, had ik de sessie nooit gelanceerd en de vijf deelnemers niet kunnen helpen. Dat was zo zonde geweest, want ik merkte meteen wat die dag met hen deed. Ze gingen anders naar hun bedrijf of de organisatie waar ze werkzaam zijn, kijken. Veel ‘aha’ momentjes en daar ben ik dol op. Het deed ook veel met mij, want wat genoot ik ervan om kennis over te dragen en ervoor te zorgen dat ze dit in de praktijk konden brengen. Ik heb die dag trouwens ook geld verdiend en daar word ik ook blij van! Ik was ervan overtuigd dat deze sessie zinvol is en dat is ook zo gebleken. Ik ben een dankbaar mens!

Waar sta jij nu?
Volledig in je kracht of heb je het gevoel dat je maar aan het aanmodderen bent. Dat laatste? Dan moet je actie ondernemen en daar niet mee wachten. Of dat nu is met de boekhouding, waar je zo’n hekel aan hebt. Of het beantwoorden van je mail en het maken van offertes. Op welk gebied in je leven of in je bedrijf dat ook is. Doe vooral waar je blij van wordt, besteed uit waar het moet en investeer waar nodig.

Ik weet nog wel een goede socialmedia-contentsessie als je wil leren hoe je echt waarde toevoegt en je zichtbaarheid en bereik kunt vergroten. Wil je alle tools in handen om te knallen met je geschreven content? Volg dan op 11 juli mijn tweede sessie voor maar € 149 in een locatie aan het strand. Het wordt weer een gave dag. Je leest er hier alles over inclusief drie ervaringen van deelnemers.